Lyssna

Lieselotte Jacks

Lilo, Juni 1939 Berlin, Tyskland

Lilo sitter på ett tåg på väg mot Sverige. Kvar i Berlin är hennes föräldrar, Alfred och Gertrud. De har gjort vad de kunnat för att sätta sin dotter i säkerhet utanför Tyskland. Hur länge Lilo ska stanna i Sverige vet varken hon eller hennes föräldrar.

LIESELOTTE JACKS, eller Lilo som alla kallade henne, växte upp i Berlin. Hon var enda barnet i familjen och år 1939 var hon femton år. Hon hade gått ut skolan och var lärling hos en modist för att lära sig sy hattar.

Lilos föräldrar, Alfred och Gertrud, ansökte om att hon skulle bli ett av de barn som fick lämna Tyskland med de så kallade barntransporterna. Släktingar i Göteborg, familjen Wladislawowsky, hade erbjudit Lilo att bo hos dem. I Sverige fanns också hennes kusiner, men de bodde i Stockholm.

I en stor koffert hade de packat allt Lilo kunde tänkas behöva under sin tid i Sverige. På tåget hade hon med sig en liten resväska. Den 6 juni 1939 klev hon av tåget i Göteborg och flyttade in hos sina släktingar på Olivedalsgatan 17.

Barntransporterna

Efter Novemberpogromen 1938 startade judiska organisationer räddningsaktioner för judiska barn. Flera länder tog emot barnen
under förutsättning att de kom utan sina föräldrar. Till Storbritannien kom ungefär 10 000 barn under åren 1938–1940.

Sverige tog emot cirka 500 barn i åldrarna tre till femton år inom en särskild flyktingkvot, barnkvoten. Beslutet togs efter att judiska församlingen i Stockholm hade uppvaktat utrikesministern och Socialstyrelsen. Ett krav för att barn skulle få komma till Sverige var att organisationer eller privatpersoner stod för alla kostnader.

Meddelande från Judiska välfärds- och ungdomsvårdskontoret

  Meddelande från Judiska välfärds- och ungdomsvårdskontoret

Lilos identitetskort

  Lilos identitetskort

Packlista för resan till Sverige

  Packlista för resan till Sverige

Föräldrarna Alfred och Gertrud Jacks

  Föräldrarna Alfred och Gertrud Jacks

Liten resväska

  Liten resväska